TRE SYSTRARS ARV

torsdag 30 april 2015

Yakiniku don

Idag blev det Yakiniku don till middag. Världens enklaste rätt att tillaga men som ändå känns lite lyxig. Det bästa av allt är att alla ingredienser finns att köpa i en vanlig mataffär.
Fråga mig inte varför det heter don på slutet. Det är en av de tusen frågor jag skulle vilja fråga mamma just nu. Tror hon sa nån gång i tiden att det kallas så när man läger köttet riset. Hon hade även på strimlad gurka och sjögräs på toppen.


Receptet:

Entrecote
Purjolök
(kan även lägga till morötter, squash eller andra grönsaker)
Sesamfrön
gurka
sjögräs

Marinad: (tog dubbel sats för 4 portioner)
1dl kikkoman (japansk soya)
1/2 dl socker
1/2 dl vatten.

Lägg köttet i marinaden några timmar, går även ca 1 timme. Stek köttet och grönsakerna i omgångar först, häll därefter i allt tillsammans med den övriga marinaden spädd med lite vatten. Servera med ris och toppa med sesamfrön, strimlad gurka och klippt sjögräs.

Frank åt med pinnar idag men hittade sen ett nytt sätt att äta det på, genom att lägga det på sjögräs och rulla ihop till en rulle. Jag testade också och det var faktiskt jättegott. Frank älskar sjögräs. Jonna säger tyvärr "bläää" och spottar ut.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar