TRE SYSTRARS ARV

torsdag 23 april 2015

Japansk frukost till lunch

En traditionell japansk frukost består av grillad fisk, ris, tsukemono (inlagd grönsak) och misosoppa. Detta var inget som frestade någon av oss barn som var vana vid fil, flingor och mackor till frukost... men till lunch är det ju en helt annan sak. Så när vi hade någon fisk över från middagen kvällen innan så blev det nästan bråk om vem som skulle få äta den med soya, ris och ochanozuke, en sjögräsblandning som man har på riset och sedan häller varmt vatten över.

Idag när jag åt gårdagens ugnsstekta lax med en skvätt soya, ris och ochanozuke till lunch kom jag ihåg en anekdot från när vi var små och var i Umeå hos farmor och farfar. Vi hade varit där i några dagar och mamma hade nu börjat få abstinens för att hon inte hade fått äta ris på flera dagar. När hon såg att vi hade lite ugnsstekt sik kvar från middagen kvällen innan, så frågade hon farmor om hon fick koka lite ris och äta upp fisken. Givetvis, svarade farmor. Lycklig över att snart få byta ut potatisen mot ris förberedde hon denna japanska måltid. När hon sedan hällde soya över fisken så sa farfar i barsk ton: ”Int' ska du väl förstöra fisken”.



 






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar