TRE SYSTRARS ARV

tisdag 14 april 2015

Körbärsblomning

Så är våren här och med det blommar körsbärsblommorna. Detta firas stort i Japan. Faktum är att i detta nu sitter miljoner japaner på blå presseningar under körsbärsträden och dricker shochu (brännvin gjort på potatis).

På vardagskvällarna är det främst företagen som har sk ohanamipartyn (titta-på-blommorna-fest). De som är nyanställda på företagen får alltid i uppgift att boka de bästa platserna under träden. De unga nyutexaminerade japanerna sitter på de blå jättestora presenningarna på dagtid för att vänta in de andra som kommer när de har slutat för dagen. Därefter äter de bentoboxar och dricker alkohol och har jätteskoj fram tills midnatt då det är dags att ta sista tåget hem.

På helgerna samlas familjer och vänner under träden. Nedan ser Ni några bilder tagna i Shinjuku gyoen.


Tröttsamt att vänta.



I Kungsträdgården i Stockholm firas Körsbärsblommans dag nu på lördag den 18 april. Det är Japanska föreningen i Stockholm som anordnar detta. Mellan klockan 13.00-17.00 erbjuder de aktitivteter kring scenen som visar olika uttryck för den japanska kulturen.
Jag och min man saknar ohanamitiden från när vi bodde i Japan så vi har gjort det till en tradition att åka in till Kungsan vid körsbärsblomningen för att avnjuta årets första glass under körsbärsträden.
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar